آزمایش MSI
جهش در ژنهای Mismatch repair(MMR) یا سایر تغییرات در این ژنها (مانند متیلاسیون) موجب کمبود پروتئینهای MMR و ایجاد ناپایداری توالیهای MSI)microsatellite) میشود. تومورهای دارای ناپایداری در مارکرهای آزمایش شده، MSI-High (MSI-H) نامیده میشوند، در حالیکه به تومورهای بدون این ویژگی MS-Stable (MSS) گفته میشود. جهشهای ارثی (germline) در ژنهای MMR شامل MLH1، MSH2، MSH6 و PMS2 در افراد مبتلا به سندرم لینچ دیده میشود، که ۲ تا ۴ درصد موارد سرطان کولون را شامل میشوند. اختلالات MMR سوماتیک (غیرارثی) در حدود ۱۹ درصد موارد تومورهای کولورکتال رخ میدهد
فواید انجام آزمایش MSI
شناسایی بیماران مبتلا به سندرم لینچ
تصمیمگیری در مورد استفاده از شیمی درمانی ادجوانت در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال مرحله ۲
آگاهی در مورد پاسخ به ایمونوتراپی در بیماران مبتلا به سرطان متاستاتیک
پاسخ به ایمونوتراپی در بیماران سرطانی با MSI-H
مطالعات سالهای اخیر نشان دادهاند که تومورهای با MSI-H، دارای میزان جهشهای ژنتیکی (Tumor Mutational Burdon, TMB) بیشتری میباشند که خود عاملی مؤثر در پیشبینی پاسخ به ایمونوتراپی با استفاده از داروهای Immune checkpoint inhibitors (ICI) مانند pembrolizumab و nivolumab میباشد. با توجه به هزینه بسیار بالای تعیین TMB در یک تومور، آزمایش MSI با هزینهای بسیار پایینتر می تواند نقشی تعیینکننده در انتخاب بیماران برای استفاده از داروهای ICI داشته باشد. این کاربردآزمایش MSI محدودبه سرطان کولون نبوده و میتواند به عنوان عامل پیشبینی کننده پاسخ به درمان به داروهای ICI برای تمامی سرطانهای متاستاتیک مورد استفاده قرار گیرد.
نتایج آزمایش
آزمایش MSI دو نتیجه مشخص دارد
این بدین معنا میباشد که نمونه تومورآزمایش شده دارای ناپایداری در حداقل دو مورد از سیزده microsatellite بررسی شده در این آزمایش میباشد.
این بدین معنا میباشد که نمونه تومورآزمایش شده دارای ناپایداری در فقط یک مورد از سیزده microsatellite بررسی شده در این آزمایش میباشد.
تومورهای دارای ناپایداری در مارکرهای آزمایش شده MSI-H نامیده میشوند، درحالی که به تومورهای بدون این ویژگی MS-Stable گفته میشود.